luni, 17 mai 2010

drumul spre canada

romanica noastra cea minunata ne place din ce in ce mai putin. in afara de puturosi si cei fara capatai, curtati si menajati de toate guvernele, cam toti ceilalti romani fie se zbat sa faca ceva (si esueaza in proportie tot mai mare), fie isi baga picioarele in mizeria de aici si vor sa plece.
tot mai multi prieteni ma-ntreaba cum sa faca sa plece din tara. in canada. deja devine munca de uzura sa tot povestesc aceleasi lucruri, asa ca uite, pun aici liniile generale de actiune.

canada e impartita in provincii, existand un guvern federal si guverne provinciale. cererea de acordare a rezidentei se face catre guvernul federal, la ambasada canadei la bucuresti.
dosarul contine acte privind scolarizarea si munca, eventual calificarile suplimentare (incluzand cunoasterea limbii franceze si/sau engleze). din cate am auzit, procesarea dureaza cam doi ani.
o cale mai rapida ar fi solicitarea unei "recomandari" de la provincia majoritar francofona, quebec. hartia se numeste "CSQ", adica Certificat de Selection de Quebec. dosarul e la fel, dar se trimite la viena, la organul lor de "recrutare".
interviul se tine cand vin ei la bucuresti si ar fi bine sa stiti macar o boaba de franceza. oricum, ce ii intereseaza pe toti e sa vada ca sunteti activi, muncitori, capabili sa va descurcati - eventual aveti in canada prieteni dispusi sa va ajute.

bani: imigrarea costa vreo mie de euro, n-am socotit exact cat. depinde si daca plecati singuri sau cu familia. gasiti taxele in paginile la care va duc urmatoarele doua linkuri.

incepeti prin a citi ce zic chebecosii aici, sa stiti ce vrea provincia de la voi. apoi cititi ce zice canada aici, pentru a sti ce cere guvernul federal, emitentul cardului de rezident. aveti pe undeva pe sus buton "francais", in caz ca preferati limba lui de sade. chiar v-o recomand.

mai tarziu voi scrie mai multe editand textul asta, acum am trebi...

bafta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu