duminică, 18 aprilie 2010

ajutor umanitar

am vazut zilele trecute pe strada un afis umanitar de genul "120.000 euro pentru viata lui danut". poate nu era danut, poate nu erau chiar 120k, dar oricum, era o suma mare pt o operatie scumpa si grea si, probabil, riscanta.
si asa, in treacat, mi-a dat prin cap ca un apartament nou e pe la... sa zicem 40k. astea de le fac dezvoltatorii la mansarda blocurilor de patru etaje. sau avantgarden sau alte asemenea proiecte. deci in operatia aia intrau trei apartamente. scump, dar asta e, e o viata de om si unii il vor ajuta, poate, sa isi mai tarasca o vreme zilele.

dar urmatorul gand a fost la cei care dau bani pentru asa ceva... si la eficienta unui asemenea demers. si treaba mi-a sunat cam asa:
ai 120k euro, ii dai doctorilor din anglia sau cine stie unde, aia opereaza pustiul si-l fac fericitul posesor a inca zece ani de tratamente. ai ajutat un om sa moara nitel mai tarziu.
dar daca dai banii astia pe trei apartamente si le dai fara chirie unor familii nevoiase? nu vorbesc de tigani puturosi, ci de oameni care chiar se straduiesc si muncesc si incearca sa-si faca un rost... eventual niste tineri la-nceput de viata. si ii lasi sa stea acolo si sa stranga bani sa-si poata lua si ei casa sau sa faca studiile sau ceva. sau ajuti trei familii amarate si aia isi pot da copiii la scoala si ii pot hrani, ca dau banii pe astea, nu pe chirie intr-un ghetou.

dupa socoteala mea, in a doua varianta ajuti nu unul, cu 10 oameni. batrani care nu mai ajung la mila altora, tineri care-si fac o familie, familii care-si cresc si educa plozii...
dintr-o data, toata tarasenia cu operatia mi se pare al naibii de ineficienta si egoista si prosteasca. oamenii aia, chiar daca nu pun afise si nu cersesc mila nimanui, au si ei nevoie de ajutor, poate mai mult decat danut. ei au toti o viata inainte si de ei depind altii, pe care, prin urmare, ii ajuti indirect.
deci cand va mai ganditi sa dati 10 euro sau 10k euro (firme, bogatasi etc) pentru o operatie, ganditi de doua ori. poate veti folosi banii mai bine...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu